Política
Enquesta

Nova enquesta: Junts es posiciona com a segona força i Aliança Catalana podria entrar al parlament

Temps de lectura: 2 minuts

El diari digital 'El Español' ha publicat una nova enquesta sobre les eleccions catalanes del 12 de maig on Junts es posiciona com a segona força i Aliança Catalana podria irrompre en el Parlament amb un diputat.

Amb dades: El sondeig mostra el PSC com la força més votada, tot i que amb menys avantatge del que li atorgaven les enquestes anteriors. Els socialistes obtindrien 40 escons, amb el 27,5% dels vots.

  • A Salvador Illa li segueix Carles Puigdemont, posicionant-se així Junts com a segona força amb 32 escons i el 19,6% dels vots. Amb aquests resultats, es mantindria amb el mateix nombre de diputats que en les eleccions del 2021 i encapçalaria el bloc independentista.
  • També destaca la caiguda d'ERC: la candidatura de Pere Aragonès s'ensorra fins als 27 diputats (un 18,1% dels vots) i perdria fins a 6 diputats respecte a les eleccions del passat febrer del 2021. 
  • Per la seva banda, el PP  quedaria com a quarta força, amb 13 escons (9,9% dels vots), però no en retallaria a Vox, que mantindria els 11 diputats actuals i un 7,9% dels vots. 
  • Els comuns de Jéssica Albiach aconseguirien només fins a 6 diputats (5,8%) i la CUP també seguiria a la baixa passant dels seus actuals 9 diputats als 5 (5% dels vots).

En profunditat: Una de les novetats d’aquest sondatge és la possible irrupció d’Aliança Catalana al Parlament de Catalunya, amb un diputat. 

  • No obstant això, l'escó l'aconseguiria Lleida, fet que provocaria que no fos Sílvia Orriols qui entrés al Parlament,  ja que es presenta per la circumscripció de Girona.

A la pràctica: Amb aquests resultats, el bloc independentista no tindria prou escons per a formar govern. La suma de Puigdemont, ERC, la CUP i Aliança seria de 65 diputats, únicament a tres de la majoria absoluta, que són 68.

  • Per una altra part, sí que sumaria un possible tripartit entre el PSC, Esquerra Republicana i els Comuns, que aconseguiria fins a 73 diputats, 5 més que la majoria absoluta.